Motorcross

augusti 22, 2021

Vi fick en förfrågan att följa med familjen Makkinje till crossbanan i Vissefjärda för att ta några bilder på träningsrundorna. Eftersom vi aldrig tackar nej till nya utmaningar var det bara att packa ihop vår kamerautrustning samt drönare och hänga på! 

Detta med att fotografera motorcross var en helt ny upplevelse för oss. Frågorna hopade sig om vad finns det för regler på banan, var kan/får man stå som fotograf?!  Både Therese och Walle är rutinerade motorcrossföräldrar och vi blev guidade runt banan till ställen som bjuder på mest action. Tur är väl det! 

Allt som allt var vi där i ca 3 timmar i strålande sol och mycket damm fick vi med oss hem. Det var inte läge att “fjuttstå” utan skulle vi kunna ta de bilder som vi ville var det bara att lägga sig ned på backen och vänta ut att crossåkarna skulle poppa upp framför linsen! Sen att våga byta plats och  

Banan är ganska rejäl så det blev mycket väntetid mellan fototillfället. Positivt är att du har all tid att justera din position och ändra någon inställning om så krävdes. Svårigheterna i att ta den perfekta bilden var att kunna föreställa sig var någonstans hoppet skulle hamna på ett ungefär för att inte missa ögonblicket. Självklart skiljde sig även erfarenheten och farten på crossutövarna, vilket i sig gjorde att vi fick anpassa oss i bildkompositionen. Mer fart = större och längre hopp! Det som vi upplevde var gemensamt för alla på träningen var att hur mycket jävlar anamma du måste ha för att orka, våga och hålla i för att bli en bra crossåkare. 

Det är en klar fördel att vara insatt i sporten du ska fotografera för ett snabbare arbetsflöde. Att ställas för en helt ny situation och komma på hur du ska lösa det är så nyttigt i utvecklingssyfte. Om du inte vågar testa och utsätta dig för olika situationer är det lätt att fastna i samma gamla säkra hjulspår. 

Jag personligen gillar mer “stageade” photoshoots där du kan kontrollera din bildkomposition och hinna reflektera över små nyanser i bilden som du kan rätta till. Med cross får du helt andra förutsättningar och det går snabbt! Missade så många bilder då jag inte riktigt kunde läsa av rörelsen i början. Den kameran som jag använde i början (Nikon D5300) har upp till 5 bilder i serietagning och trycker man av lite försent eller för tidigt så hinner man inte med. Även att kameran buffrar gör att det blir svårt att ta mer bilder då det ofta kom flera åkare efter varandra. Varpå det ställer mer krav på mig som fotograf att öva mer på timing med denna kamera. Detta jämfört med vår andra kamera Nikon z6 II med oändlig mycket mer kapacitet och inte buffrar forever.  

Nu har vi en bättre förståelse för hur vi ska ta crossbilder, var vi borde stå och kan bli mer effektiva och ta ännu bättre fotografier till nästa gång vi följer med!

Categories: Sport

Mer filmer bakom kameran